Dişlerin gelişimi sırasında alınan antibiyotikler, fluorür gibi bazı ilaçlar ve geçirilen ateşli çocuk hastalıklar diş renklenmelerine neden olur. Bunların yanı sıra, diş renklenmelerinin en önemli sebebi boyar madde içeren yiyecek, çay, kahve ve kola gibi içeceklerin sık tüketilmesidir. Ayrıca, sigara, pipo vb. tütün içeren ürünlerin kullanımı dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olmaktadır. Klinikte hekim tarafından uygulanacak olan “Klinikte Beyazlatma (Office Bleaching)”, da, hekim önce diş yüzeyi temizliği yapar. Diş eti özel koruyucu bariyer ile kapatıldıktan sonra diş yüzeylerine beyazlatıcı ajan uygulanarak hekim kontrolünde işlem yapılır. İşlem 15-30 dakika arasında sürebilir ve bir veya birkaç seans tekrar edilmesi gerekebilir.
Çoğu vakada diş eti hastalığının tedavisi basittir. İlk tedavi genellikle diş hekimi tarafından özel aletler ve cihazlar kullanılarak diş dokuları çevresindeki diş taşlarının ve plağın uzaklaştırılması ile yapılan profesyonel temizlikten oluşur. Hasta da o zamandan itibaren dişlerini fırça, diş ipi ve ara yüz fırçası yardımıyla temizleyerek tedavinin ilk adımını tamamlar.
Büyümüş, çekilmiş diş etini, alveol kemiğinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları ve kemik erimelerini tedavi etmek amacıyla lokal anestezi altında uygulanan cerrahi işlemlere peridontal operasyonlar denir. Bu operasyonlarda kayıp dokuların yeniden oluşumu hedeflenerek membran, kemik grefti gibi yardımcı biyomateryaller kullanılır. Operasyonlar sonrasında 3‐6 ay aralıklarla kontrol gerekir.